Bez Lektinu

S respektem k přírodním zákonům

Snažím se jíst zdravě abych se cítil zdravě.

Proč tomu tak mnohdy není? Hlavní příčina totiž uniká pozornosti – Můžou za to LEKTINY!

Určitě znáte lepek – je to nejznámější lektin. Lektiny jsou toxiny, kterými se většina rostlin brání abychom je jedli. Ano! Rostliny nechtějí abychom je jedli! Jejich důmyslný systém škodlivých látek útočí na naše střeva a přes ně pak na nervový systém.

Že by to mohla být cesta k řešení mnoha problémů? Jsem o tom přesvědčen…

Co jsou lektiny

Lektiny jsou přírodní toxiny, které si rostliny vytvořily jako součást obranného systému před predátory, tedy i před lidmi.

Lepek je nejznámější lektin

Lepek jo jeden z mnoha lektinů
Spousta dalších rostlin má “svůj lepek”

Vaření #bezlektinu

Způsoby a postupy odstraňování lektinů z potravin
Fermentace
Namáčení
Tlakový hrnec
Klíčení
Loupání a zbavování semínek

Lektiny v potravinách

Lektiny najdeme ve většině potravin našich jídelníčků. Při pravidelné konzumaci ve větším množství pak tyto toxiny mohou způsobovat obezitu, chronické záněty a různá autoimunitní onemocnění.

YES / NO Seznam

Seznam vhodných potravin
Seznam potravin, kterých bychom se měli vyvyrovat
Potraviny, kterých záleží na jejich původu, či způsobu upravování

Jsem co jím

Proč mi tento směr dává smysl?
Jak jsem se o bezlektinovém pohledu dozvěděl?
Je tento styl dlouhodobě udržitelný?