Lektiny v potravinách

Lektiny jsou přírodní toxiny, které si rostliny vytvořily jako součást obranného systému před predátory, tedy i před lidmi. Všichni nejspíš znají lepek, pšeničný lektin. Ano lepek je nejslavnější lektin. Lektiny jsou běžně se vyskytující specifické bílkoviny, které najdeme ve většině potravin našich jídelníčků. Při pravidelné konzumaci ve větším množství pak tyto toxiny mohou způsobovat obezitu, chronické záněty a různá autoimunitní onemocnění. Nejvíce jsou zastoupeny v obilninách (pšenice, rýže, kukuřice, sója), v zelenině (rajčata, papriky, brambory, lilek, okurka, dýně), luštěninách (fazole, hrách, čočka, cizrna), v oblíbených ořeších (arašídy, kešu) i ve většině mimosezonního a cizokrajného ovoce a také v mléčných výrobcích a v mase většiny zvířat.

Kniha, kterou jsem se inspiroval, se jmenuje „Skyté nebezpečí zdravých potravin“. Ano, název nemilosrdně vystihuje situaci – většina potravin považovaná za zdravé, zároveň také obsahuje hromadu lektinů, které výsledný efekt mnohdy převáží do mínusu.

Dříve, když celou planetu obýval pouze hmyz, měly lektiny tyto potenciální škůdce paralyzovat, jsou tedy designovány tak, aby napadaly nervový systém. Tyto látky sice nemají sílu, aby jednorázově zneškodnily většího savce nebo člověka, ale určitě umí napáchat spoustu neplechy v podobě mikrozánětů, jenž se pak mohou rozvinout ve vážnější choroby.

Konkretní seznamy potravin najdete v ANO / NE Seznamu