
Seznam potravin – VHODNÉ
Oleje
- Algae (mořské řasy)
- Olivový
- Kokosový
- Makadamový
- MCT olej
- Avokádový
- Sezamový
- Perilový
- Z vlašských ořechů
- Olej z rýžových otrub
- Olej z tresčích jater
Ořechy a semínka (doporučeno do 100g za den)
- Makadamové
- Vlašské
- Pekanové
- Pistacie
- Piniové oříšky
- Kokosové
- Kaštanové ořechy
- Lněné semínko
- Konopné semínko
- Sezamové semínko
- Mák
- Psyllium
Mléčné výrobky
- Pravý parmezán
- (Parmigiano Regiano)
- Ghí (přepuštěné máslo)
- Kozí mléko
- Kozí smetana
- Kozí sýr
- Máslo (omezeně)
- Ovčí jogurt
- Ovčí sýr
- Jogurt z kokosového mléka
- Mozarella z bůvolího mléka
- Bůvolí máslo
Zelenina
- Košťálová zelenina
- Brokolice
- Růžičková kapusta
- Květák
- Bok choy
- Čínské zelí
- Švýcarský mangold
- Rukola
- Řeřicha
- Kapusta
- Listové zelí
- Zelené a červené zelí
- Syrové zelí Kimchi
- Celer
- Cibule
- Pórek
- Pažitka
- Jarní cibulky
- čekanka
- Mrkev
- Artyčoky
- Řepa
- Ředkvičky
- Topinambury
- Okra
- Chřest
- Česnek
Alkohol
- Víno (1dcl za den)
Sladidla…
- Stevia
- Inulin
- Xylitol
- Erythritol
- Yacon
- Monk Fruit
Tmavá čokoláda
- 70 % kakaa a více
- max. 30g denně
Olivy
- Všechny druhy
Octy
- Všechny druhy, čisté bez přídavku cukru
Bylinky a koření
- Vše kromě sušených chilli papriček
- Miso
Mouky
- Čiroková
- Kokosová
- Mandlová (ideálně z loupaných)
- Lískoořechová
- Sezamová
- Z jedlých kaštanů
- Tapioková = Manioková (yuka)
- Batátová
- Z hroznových jader
- Marantová
Těstoviny a nudle
- Santiagovy čirokové těstoviny
- Nudle širataki
- Nudle z mořských řas
Listová zelenina
- Římský salát
- Červený a zelený listový salát
- Kedluben
- Mesclun (baby saláty)
- Špenát
- Petržel
- Bazalka
- Máta
- Perilla
- Řasy
Houby
- Všechny jedlé druhy
Ovoce
- Obecně pouze v sezónu
- Zaměření na bobule
- Borůvky
- Brusinky
- Maliny
- Ostružiny
- Jahody
- Avokádo
Odolné škroby (střídmě)
- Tapiok (yuka)
- Batáty – sladké brambory
- Tuřín
- Pastiňák
- Kořen celeru
- Proso
- Čirok
- Zelené platano
- Tortily z kokosové mouky
- Kaki
- Zelené platano
Zmrzlina
- Z kokosového mléka
- Z kozího mléka

Kategorie „Záleží na původu“
Obecně jsou vhodná pouze zvířata krmená jejich přirozeným, původním krmivem. To platí bez ohledu na to, jestli konzumujeme jejich maso, či další sekudnární produkty.
Viz. také příspěvek „Jsem co jedla moje potrava“
Drůbež
(Vyhnout se pěstovaným na farmě)
- Kuře
- Vajíčka (max 3 za den)
- Krůta
- Kacha
- Husa
- Křepelka
- Tetřev
- Pštros
Ryby cca (100 – 120g / den)
- Aljašký losos
- Tuňák (i v konzervě)
- Aljašský halibut
- Sladkovodní ryby z tekoucích řek
- Sladkovodní ryby ze stojatých vod ale nepřikrmované
Další maso
(volně se pasoucí zvířata krmená převážne trávou)
- Hovězí
- Jehněčí
- Vepřové
- Vysoká zvěř
- Bizon
- Kanec
- Los
- Prosciuto šunka
Plody moře
- Krevety
- Humr
- Krab
- Mušle
- Kalamari / chobotnice
- Ústřice
- Sardinky
- Ančovičky

Seznam potravin – NEVHODNÉ
Některé z potravin z tohoto seznamu se stávají vhodnými, pokud se dodrží postup kterým se nežádoucí antinutrienty sníží na zanedbatelnou úroveň.
Viz. Jak z potravin odstranit lektiny / Jak se stravovat bez lektinů
Rafinované škroby
- Těstoviny (běžné)
- Rýže
- Brambory (i hranolky)
- Chléb (běžný) i celozrnný
- Tortilly
- Ostatní druhy pečiva
- Mouky mleté z obilovin i pseudoobilovin
- Sušenky
- Krekry
- Cereálie
- Cukr
- Agave sirup
- Dietní nápoje
- Maltodextrin Sukraloza
Plody (některé označované jako zelenina)
(v podstatě veškeré ovoce kromě sezónního)
- Banány (zralé)
- Cukýny
- Dýně
- Tykve
- Melouny
- Lilek
- Rajčata, Okurky, Paprika, Chilli papričky
(jedině oloupaná a zbavená semínek) - Goji
Ořechy a semínka
- Dýňové
- Slunečnicové
- Chia
- Arašídy
- Kešu
Obiloviny a pseudoobiloviny
- Pšenice (i jednozrnka nebo Kamut)
- Oves
- Žito
- Ječmen
- Bulgur
- Quinoa
- Amaranth
- Rýže
- Pohanka
- Špalda
- Kukuřice (i popcorn)
Mléčné produkty
(obsahující Kasein A-1)
- Jogurty
- Ricotta
- Cottage
- Kefír
- Syrovátkové proteiny
Oleje
- Z hroznových semínek
- Kukuřičný
- Arašídový
- Slunečnicový
- Řepkový
- Dýňový
Mléčné produkty
(obsahující Kasein A-1)
- Jogurty
- Ricotta
- Cottage
- Kefír
- Syrovátkové proteiny