Přehled “Vhodných” a “nevhodných” potravin

Seznam potravin – VHODNÉ

Oleje

  • Algae (mořské řasy)
  • Olivový
  • Kokosový
  • Makadamový
  • MCT olej
  • Avokádový
  • Sezamový
  • Perilový
  • Z vlašských ořechů
  • Olej z rýžových otrub
  • Olej z tresčích jater

Ořechy a semínka (doporučeno do 100g za den)

  • Makadamové
  • Vlašské
  • Pekanové
  • Pistacie
  • Piniové oříšky
  • Kokosové
  • Kaštanové ořechy
  • Lněné semínko
  • Konopné semínko
  • Sezamové semínko
  • Mák
  • Psyllium

Mléčné výrobky

  • Pravý parmezán
  • (Parmigiano Regiano)
  • Ghí (přepuštěné máslo)
  • Kozí mléko
  • Kozí smetana
  • Kozí sýr
  • Máslo (omezeně)
  • Ovčí jogurt
  • Ovčí sýr
  • Jogurt z kokosového mléka
  • Mozarella z bůvolího mléka
  • Bůvolí máslo

Zelenina

  • Košťálová zelenina
  • Brokolice
  • Růžičková kapusta
  • Květák
  • Bok choy
  • Čínské zelí
  • Švýcarský mangold
  • Rukola
  • Řeřicha
  • Kapusta
  • Listové zelí
  • Zelené a červené zelí
  • Syrové zelí Kimchi
  • Celer
  • Cibule
  • Pórek
  • Pažitka
  • Jarní cibulky
  • čekanka
  • Mrkev
  • Artyčoky
  • Řepa
  • Ředkvičky
  • Topinambury
  • Okra
  • Chřest
  • Česnek

Alkohol

  • Víno (1dcl za den)

Sladidla…

  • Stevia
  • Inulin
  • Xylitol
  • Erythritol
  • Yacon
  • Monk Fruit

Tmavá čokoláda

  • 70 % kakaa a více
  • max. 30g denně

Olivy

  • Všechny druhy

Octy

  • Všechny druhy, čisté bez přídavku cukru

Bylinky a koření

  • Vše kromě sušených chilli papriček
  • Miso

Mouky

  • Čiroková
  • Kokosová
  • Mandlová (ideálně z loupaných)
  • Lískoořechová
  • Sezamová
  • Z jedlých kaštanů
  • Tapioková = Manioková (yuka)
  • Batátová
  • Z hroznových jader
  • Marantová

Těstoviny a nudle

  • Santiagovy čirokové těstoviny
  • Nudle širataki
  • Nudle z mořských řas

Listová zelenina

  • Římský salát
  • Červený a zelený listový salát
  • Kedluben
  • Mesclun (baby saláty)
  • Špenát
  • Petržel
  • Bazalka
  • Máta
  • Perilla
  • Řasy

Houby

  • Všechny jedlé druhy

Ovoce

  • Obecně pouze v sezónu
  • Zaměření na bobule
  • Borůvky
  • Brusinky
  • Maliny
  • Ostružiny
  • Jahody
  • Avokádo

Odolné škroby (střídmě)

  • Tapiok (yuka)
  • Batáty – sladké brambory
  • Tuřín
  • Pastiňák
  • Kořen celeru
  • Proso
  • Čirok
  • Zelené platano
  • Tortily z kokosové mouky
  • Kaki
  • Zelené platano

Zmrzlina

  • Z kokosového mléka
  • Z kozího mléka

Kategorie „Záleží na původu“

Obecně jsou vhodná pouze zvířata krmená jejich přirozeným, původním krmivem. To platí bez ohledu na to, jestli konzumujeme jejich maso, či další sekudnární produkty.

Viz. také příspěvek „Jsem co jedla moje potrava“

Drůbež
(Vyhnout se pěstovaným na farmě)

  • Kuře
  • Vajíčka (max 3 za den)
  • Krůta
  • Kacha
  • Husa
  • Křepelka
  • Tetřev
  • Pštros

Ryby cca (100 – 120g / den)

  • Aljašký losos
  • Tuňák (i v konzervě)
  • Aljašský halibut
  • Sladkovodní ryby z tekoucích řek
  • Sladkovodní ryby ze stojatých vod ale nepřikrmované

Další maso
(volně se pasoucí zvířata krmená převážne trávou)

  • Hovězí
  • Jehněčí
  • Vepřové
  • Vysoká zvěř
  • Bizon
  • Kanec
  • Los
  • Prosciuto šunka

Plody moře

  • Krevety
  • Humr
  • Krab
  • Mušle
  • Kalamari / chobotnice
  • Ústřice
  • Sardinky
  • Ančovičky

Seznam potravin – NEVHODNÉ

Některé z potravin z tohoto seznamu se stávají vhodnými, pokud se dodrží postup kterým se nežádoucí antinutrienty sníží na zanedbatelnou úroveň.

Viz. Jak z potravin odstranit lektiny / Jak se stravovat bez lektinů

Rafinované škroby

  • Těstoviny (běžné)
  • Rýže
  • Brambory (i hranolky)
  • Chléb (běžný) i celozrnný
  • Tortilly
  • Ostatní druhy pečiva
  • Mouky mleté z obilovin i pseudoobilovin
  • Sušenky
  • Krekry
  • Cereálie
  • Cukr
  • Agave sirup
  • Dietní nápoje
  • Maltodextrin Sukraloza

Plody (některé označované jako zelenina)
(v podstatě veškeré ovoce kromě sezónního)

  • Banány (zralé)
  • Cukýny
  • Dýně
  • Tykve
  • Melouny
  • Lilek
  • Rajčata, Okurky, Paprika, Chilli papričky
    (jedině oloupaná a zbavená semínek)
  • Goji

Ořechy a semínka

  • Dýňové
  • Slunečnicové
  • Chia
  • Arašídy
  • Kešu

Obiloviny a pseudoobiloviny

  • Pšenice (i jednozrnka nebo Kamut)
  • Oves
  • Žito
  • Ječmen
  • Bulgur
  • Quinoa
  • Amaranth
  • Rýže
  • Pohanka
  • Špalda
  • Kukuřice (i popcorn)

Mléčné produkty
(obsahující Kasein A-1)

  • Jogurty
  • Ricotta
  • Cottage
  • Kefír
  • Syrovátkové proteiny

Oleje

  • Z hroznových semínek
  • Kukuřičný
  • Arašídový
  • Slunečnicový
  • Řepkový
  • Dýňový

Mléčné produkty
(obsahující Kasein A-1)

  • Jogurty
  • Ricotta
  • Cottage
  • Kefír
  • Syrovátkové proteiny