Kombucha a její účinky na zdraví a střevní mikroflóru

Hlavní podstata účinku kombuchy je posilování imunity. Tím se tak zvyšuje celková odolnost organismu proti chorobám. Zdraví začíná ve střevech a tam je i centrum imunity. Našim největším imunitním orgánem jsou střeva a až 70 % poruch imunity se pojí se střevy. Proto mi dává největší smysl zaměřit se a podporovat právě tyto orgány. Zvlášť v této době…

Ve svých útrobách všichni máme miliardy mikroorganismů, které se starají o vyvážené, harmonické a stabilní prostředí. Takzvaný mikrobiom. Od trávení až po naši obranyschopnost. A právě tyto naše mikro příznivce, můžeme podporovat různými, hlavně kvašenými potravinami, např kvašeným zelím. Pro mě se touto medicínou stala kombucha, lahodný a osvěžující ozdravný přírodní nápoj. Díky své chuti a povaze je opravdu velmi jednoduché kombuchu zařadit do svého každodenního pitného režimu. Z mého pohledu se jedná o léčivý nápoj, a tak nutně nemusí platit „čím víc tím líp“. Ideálem je pravidelné každodenní pití jedné dávky (200 – 300 ml). Celý objem, nebo alespoň část se snažím pít nalačno, kdy kombucha účinkuje nejlépe.

Množící se vědecké studie prokazují pozitivní účinky na regulaci střevní mikroflóry. Pozitivních účinků kombuchy je opravdu celá řada. Mezi nejpřínosnější řadím antibiotický účinek, takže kombucha se projevuje silně antibakteriálně a částečně i protivirově.


Kombucha a imunita

Každodenním užíváním dosáhneme toho vůbec nejhodnostnějšího. Celkové posílení imunity i organismu je prostě k nezaplacení. Velmi se tak zvyšuje šance, že se předejde onemocněním a nákazám a nebudou se tak muset řešit následky spojené s potenciálními neduhy. Pravidelné pití tohoto léčivého nápoje neustále obnovuje bakteriální prostředí ve střevech a tím celkovou obranyschopnost drží v kondici.


Kombucha a trávení

Kombucha je fermentovaný produkt. To znamená, že obsahuje řadu probiotických bakterií. Aktivní enzymy a organické kyseliny pomáhají udržovat zdravou rovnováhu bakterií ve střevě. Nápoj jednoduše zefektivňuje střeva a tím i celé tělo.


Kombucha a detox

Další paráda. Kombucha se vyrábí z čaje, který už sám o sobě pomáhá detoxifikovat. Důsledkem fermentace má pak výsledný nápoj mnohem silnější detoxifikační účinky. Konkrétně se o to starají katechiny, flavonoidy a kyselina glukuronová. Prakticky v těle probíhá snadnější odstraňování toxických látek, coby pozůstatků léčiv, nezdravého jídla a různých okolních škodlivých vlivů. Protože toxiny se do našeho těla nedotávají pouze v jídle, ale také dýcháním a kůží. Ve městech a postižených oblastech tak kombucha může pomoci o to více.  Také obsah probiotik znamená pomoc organismu při zbavování se odpadních látek.


Rekonvalescence a Kombucha

Většina nemocí, komplikací, či jen nachlazení se běžně pojí s užíváním nějakých léčiv. Když už ne přímo anitbiotika, často sáhneme po různých „podpůrných“ látkách, aby nám pomohly zvítězit nad zdravotními potížemi. Hromada takových léků a doplňků různě zatežuje naše střeva, centrum imunity, už v průběhu samotného užívání. Větši potenciální hrozbu ale vidím v tom, že se zničí část vnitřního podpůrného systému, a to dlouhodobě. A právě tady Kombuchový nápoj přináší velkou hodnotu. Pravidelným doplňováním přírodních probiotik lze snížit zmíněné negativní dopady. Zpracované potraviny a medikamenty prospěšné bakterie ničí. Kombucha pomáhá je vracet zpět.  


Kombucha ve fitness

Fermentované nápoje přirozeně obsahují minerály a hlavně elektrolyty. A právě proto se již tradičně má za to, že ukojují žízeň lépe než samotná voda. Kombucha, nebo třeba i kefír se tak dají zařadit jako post-workout drink coby alternativa k uměle vyráběným komerčním výrobkům.